Over mij

Ik vind het heerlijk om te zien hoe kinderen leren. Ze zijn nog vrij. Ze doen, rennen, vallen, maken, zijn nieuwsgierig en ontdekken. Als ik een schoolplein oploop, en een kind met zijn klauwen in de modder in de zandbak bezig zie, dan vind ik dat mooi. Die blik in hun ogen zou ik ook vaker bij volwassenen willen zien.

Ik heb tien jaar voor de klas gestaan in het basisonderwijs, van groep 1/2 tot en met 8. Daarna ben ik directeur geweest van scholen in Bussum, Rhenen en Singapore. Na een studie pedagogiek ben ik bij het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum (APS) gaan werken als adviseur en programmadirecteur van APS International.

Sinds 2014 ben ik directeur-bestuurder van BasisBuren, dat onderwijs verzorgt op dertien scholen in de Betuwe. Daarnaast ben ik redactielid van onderwijstijdschrift JSW, waar ik regelmatig artikelen voor schrijf.

Naast het onderwijs heb ik ook een passie voor sport. Duursporten is naast lekker en goed ook een soort meditatie: je hoofd raakt leeg en je lost problemen op zonder dat je het weet. Ik ben fervent lange-afstandstriatleet.

39.JPG

Remarkable Learning

Leren is een actief proces, dat doe je met je lijf. Remarkable Learning is mijn adviesbureau op het gebied van leren, onderwijs en sport – mijn grote passies. Met mijn brede ervaring kan ik u op veel verschillende manieren ondersteunen. Ik analyseer, adviseer en begeleid u en uw organisatie, ondersteun uw leidinggevenden of coach uw medewerkers.

Dat doe ik volgens erkende concepten en met een no-nonsense aanpak: wat we doen, helpt. Mijn kernwoorden daarbij zijn: verbinding en vertrouwen, openheid en samen, doelmatig, planmatig en resultaatgericht, en een heel belangrijke: humor!

Zijn onderwijs en sport een gezochte combinatie? Wat mij betreft niet, want leren is een actief proces, dat doe je met je lijf. Als kinderen en volwassenen bewegen, leren ze makkelijker, en onthouden ze beter wat ze hebben geleerd.

Mensen die regelmatig bewegen, zitten vaak beter in hun vel. Bewegen bevorderd ook de sociale samenhang. Daarnaast kunnen organisaties voor onderwijs en sport elkaar heel goed versterken, in de verbinding van binnen- en buitenschools leren, in de organisatie van activiteiten en wanneer het aantal kinderen in de regio afneemt.

Mijn aanpak

Leren en groeien doe je door te veranderen, door morgen iets anders te doen dan vandaag. Je leert het beste door te doen, door fouten te maken en door stappen te zetten, te beginnen met de eerste. Anders gezegd: je moet gewoon beginnen.

In elke bijeenkomst moet ook gelachen worden. Ik begin met een goed gesprek, om te kijken wat uw vraag is en welke bijdrage ik kan leveren. Die vraag is leidend, maar soms ben ik zo eigenwijs om verder te kijken. Het liefst start ik met een grondige analyse, om helder te krijgen waar uw organisatie staat en in welke context we gaan werken.

De kern van mijn aanpak is verbinding en vertrouwen: uitspreken wat we willen, de belangen op tafel leggen, elkaars wensen kennen en respecteren en vervolgens kijken wat er precies nodig is om verder te komen. Veranderen gaat het beste als je dat samen doet, met open vizier, niet bang om fouten te maken en daar samen op te reflecteren.

 

In mijn werk ga ik de verbinding aan met iedereen in uw organisatie: van bestuur en leiding tot de mensen voor de klas of op het veld. Iedereen doet er toe en draagt bij aan het gewenste resultaat. Dit proces moet wel ergens toe leiden: een gezamenlijk doel, waar we planmatig aan werken met het eindresultaat voor ogen.

Daarbij vind ik humor belangrijk. In elke bijeenkomst moet ook gelachen worden. Plezier in het werk geeft vertrouwen, zorgt voor verbinding, relativeert en versterkt.

De focus ligt altijd op leiderschap. Niet alleen voor bestuurders, want uiteindelijk geeft iedereen leiding; aan een groep kinderen of collega’s, of aan zijn eigen leren of opdracht.

Ik maak gebruik van erkende leer- en verandertheorieën, zoals van Thijs Homan, Jan Boonstra, Jaap Peeters, Louise Stoll, Stephen Covey en Alex van Emst.

IMG_6529.JPG
Handdruk

Partners

Ik ben een echte generalist: van veel dingen weet ik veel af, maar van veel dingen ook heel veel niet. Daarom werk ik samen met experts op verschillende terreinen.

 

Duurzame verandering komt nooit vanuit één hoek. Duurzame verandering komt nooit vanuit één hoek; alles heeft met alles te maken. Remarkable Learning is daarom een netwerkorganisatie, waarin verschillende disciplines elkaar versterken: veranderkunde, leiderschap, coaching, leergemeenschappen, bewegingswetenschappen, ICT en leren, en vakgebieden als rekenen en taal.

Ik werk nauw samen met en voer regelmatig opdrachten uit voor het Marant Interim en Selectie https://www.marant.nl/interim/

Andere partners waar ik graag mee samenwerk: